Alegerea morală, mai mult decât a urma un sentiment

moral-choices1Tot mai des aud o expresie care m-a obligat să scriu acest articol, e o expresie care o folosesc oamenii când trebuie să facă o alegere morală. ei spun „dar nu simt să fac asta” sau „am simțit să fac asta”. M-am tot gândit eu la ea și am întors-o pe toate fețele pentru că mi se părea că ceva nu-i suficient, mi se părea că vorba mai sus amintită exprimă de fapt alegerea morală din perspectivă empiristă și nu din perspectivă creștină, asta deoarece o alegere morală, credem noi creștini, are două elemente, acțiunea de a alege și diferite sentimente, trăiri, impulsuri.

Noi când evaluăm o alegere morală de fapt evaluă, acțiunea pe care o vedem, un om hrănește un sărac, dar nu vedem și motivația din spate, sentimentul care l-a împins să facă această faptă.

Un alt aspect este că o alegere morală nu trebuie să fie bazată doar pe sentimentul care o provoacă ci și pe un standard care definește dacă sentimentul este bun sau nu. De exemplu dacă ești la semafor și vine un copil și îți cere ceva de mâncare și tu simți că trebuie să-i dai nimic, chiar dacă tu ai un corn în mână, și nu îi dai aceasta nu înseamnă că ai făcut o alegere morală bună. De fapt ai făcut una rea, pentru că Biblia spune să împarți din ce ai și cu alți aflați în nevoi.

Dumnezeu nu ne judecă doar după acțiunea de a alege, după fapta finală, ci și după sentimentul din spatele alegerii.

Tu cum faci alegerile? Trimite un răspuns pentru emisiunea din această seară (3 octombrie, ora 21.00) în care vom discuta mai multe despre acest subiect?